Што да посетите во Белград и зошто вреди да се посети?

Белград – главниот град на Србија е познат како добро место за забави и има луди клубови! Но, што ако не сте личност за забава ? Па, има уште многу други работи што треба да се направат таму. Можеби нема толку многу огромни и светски познати атракции, но вистинската работа во врска со Белград е дека навистина мора да ја почувствувате градската атмосфера и да се вклопите во локалното население. Ако го направите тоа – сигурени сме дека ќе го засакате! Постојат две главни области што можете да ги истражите – реката и центарот на градот. Денес, ќе ви дадеме неколку идеи за најдобрите места да ги посетите во центарот и да имате убав ден во Белград!

Започнете во Боемскиот кварт
Скадарлија, наречена и Боемски кварт, е најтуристичкото место во Белград. Гужвата не е толку голема бидејќи Србија сè уште се развива како туристичка дестинација, па дури и нај „преполнетите“ места воопшто не се толку преполни . Оваа населба е полна со разнобојна зграда и опкружена со цвеќиња, па затоа е многу пријатна област за да се влезе. Главната улица на квартот е преполна со слатки ресторани и кафулиња, но исто така може да се види и многу улична уметност. Белград е полн со графити , но ако сакате да го видите најдоброто од нив – само заштедете малку време и директно одете на Скадарлија!

Продолжете кон Старата и новата палата на Белград
Старите и новите палати во Белград се наоѓаат во центарот на градот и ги имаат паркот Пионери веднаш до нив. Овие две се едни од најважните згради во Белград и носат многу историја. Старата палата била изградена во 19 век и била кралско место на династијата Обреновиќ. Денес е дом на градското собрание во Белград . Новата палата служела на друга кралска српска династија – Караѓорѓевиќ – и била изградена во 20 век. Денес, служи како претседателски дворец. Што се однесува до паркот Пионери, порано тоа бил кралска градина и е многу убаво место за возење велосипед и одмор.

Посетете ја црквата Свети Сава
Црквата Свети Сава е всушност најголемата православна црква во светот и секако една од највпечатливите! Црквата го носи името Свети Сава – основач на српската православна вера. Всушност, има многу приказни во кои се вели дека тој бил погребан на истото место каде што денес е црквата. Но, не восхитувајте се само на црквата Свети Сава однадвор – влезете внатре и разгледајте го импресивниот ентериер. Православните цркви имаат многу поразличен стил од католичките, па сигурно ќе го привлече вашето внимание.

Интересни музеи – Белград има свој удел во разновидни музеи, претставувајќи ја историјата и начинот на живот на целата нација. Туристите можат да изберат од безброј дестинации, вклучувајќи ги Националниот музеј, Историскиот музеј, Етнографскиот музеј, Воениот музеј, Музејот Никола Тесла и многу други. Овие неверојатни музеи го прават Белград една од најголемите дестинации во Југо-источна Европа.

Тврдината Калемегдан – Ова импресивно утврдување лоцирано на врвот на полуостровот каде се среќаваат реките Дунав и Сава порано биле важна воена тврдина во средновековието. Денес, тој е еден од најшармантните паркови во светот. Меѓу ѕидовите и урнатините денес има дрвја и цвеќиња, со луѓе кои шетаат и се релаксираат на клупите. Тоа е исто така романтична дестинација во рамките на Белград.

Најнови патувања

цена од

8000

ДЕН

сега од

7000

ДЕН