Што да правите и што да посетите во Сараево?

Сараево е најголемиот и главниот град на Босна, град на контрасти и различности кој нуди за секого по нешто.

shto-mozhete-da-pravite-i-da-posetite-vo-saraevo-01.jpg

По неговите улици може да се видат и цркви и џамии, и модерни трговски центри, и стари рушевини кои сведочат за војната во Босна. Луѓето кои патуваат во Сараево немаат преголеми очекувања за градот, па можеби тоа е главната причина што овој град секогаш изненадува.

Ако планирате да го посетите, еве што можете да правите додека сте таму:

Прошетајте низ Башчаршија

Старата турска чаршија која датира од 15-от век, Башчаршија е срцето на Сараево. Таму ќе ги видите главните знаменитости на градот, пазарот и џамијата Гази Хусрев Бег. Не заборавајте да си купите сувенири од пазарот.

shto-mozhete-da-pravite-i-da-posetite-vo-saraevo-05.jpg

Погледнете го градот од поинаква перспектива

Задолжително на листата е калето во Сараево, Жолта табија кое нуди прекрасен поглед на градот од горе. Ќе ги видите интересните куќи изградени во Австро-унгарски стил и течението на познатата река Миљацка низ градот.

shto-mozhete-da-pravite-i-da-posetite-vo-saraevo-06.jpg

Одете на планинарска тура

Туристите кои го посетиле Сараево велат дека планинските и ридски тури во градот се едни од најдобрите на светот. Патеката Виа Динарица на Динарските Алпи е една од најубавите планински патеки во Европа, добро обележана и организирана и опкружена со бујна вегетација.

shto-mozhete-da-pravite-i-da-posetite-vo-saraevo-04.jpg

Посетете го мостот каде почнала Првата Светска Војна

Уште една историско место во Сараево е Латинскиот мост на реката Миљацка, кој ги поврзува стариот град со населбата Скендерија. Во малиот музеј кој се наоѓа на северната страна на мостот е раскажана приказната за убиството Франц Фердинанд од страна на Гаврило Принцип – настан кој го означил почетокот на Првата Светска Војна.  

Оригиналниот текст е преземен од: www.crnobelo.com
Целосно можете да го прочитате овде: https://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/51927-sto-da-pravite-i-sto-da-posetite-vo-saraevo?fbclid=IwAR2ak_hGMGIrioOeVREk-JLX2muRK8glHrilepeB-UTGh-0hPNXagdl1B4Q

Најнови патувања

цена од

249

EUR

сега од

249

EUR

цена од

99

EUR

сега од

79

EUR