5-те исконски солени специјалитети на Истанбул

Истанбул е совршено место за уживање во богатата разновидност на турската кујна. Еве ги нашите омилени јадења што едноставно мора да ги пробате кога ќе го посетите овој динамичен град со нас.

ДОНЕР

Турска класика која исто така почна да се конзумира и често во Германија, döner kebap доаѓа во многу форми вклучително и како dürüm (döner завиткан во лебче) и iskender kebap.

ЛАХМАЏУН

Често погрешно нарекуван „турска пица“, лахмаџунот нема никаква врска со италијанскиот класик. Тенок и крцкаво тесто кое е преполно со мелено зачинето месо и се јаде со лимонов сок и магданост.

КЕБАП

Постојат многу варијанти на ќебапи, вклучувајќи Адана и Урфа (зачинето и не-зачинето јагнешко месо на скара), Бејти (мелено говедско или јагнешко месо на скара, завиткано во леб и на врвот со сос од јогурт и домат), и шиис (skewered или скара од коцки јагнешко месо или пилешко месо).

ПИДЕ

Вкусно печено тесто во форма на бродче исполнето од мелено месо до спанаќ, јајца и сукак (зачинет турски колбас) и кушбаши (мали коцки зачинето месо од телешко месо).

Балик Екмек

Една од најпознатите иконични туристички закуски во Истанбул, balık ekmek е сендвич кој содржи риба, кромид и салата.

Најнови патувања

цена од

49

EUR

сега од

39

EUR

цена од

89

EUR

сега од

75

EUR