Ова се најдобрите 10 ресторани во Истанбул.

Кога ќе отидете во Истанбул (Istanbul) сигурно се прашувате каде да го јадете највкусниот ручек. Ние може да ви помогнеме. Ви претставуваме 10 најдобри ресторани во Истанбул (top 10 restaurants in Istanbul).

Ulus 29
Отворен во 1993 година, Улус 29 е совршено место за гледање на Босфорот и мостовите на Истанбул од терасите на ресторанот во текот на летото. Улус 29 се фокусира на гастрономски концепти со традиционални методи за готвење, за да понуди регионална кујна со сезонска свежина. Ресторанот прави сопствено суво месо, како и сладолед и тестенини за автентично искуство кога барате каде да јадете во Истанбул. Уживајте во винска листа со околу 4.500 шишиња, коктели во барот Терас или изберете жива вечер во клубот Улус 29 за да танцувате заедно со меѓународни диџеи за време на викендите.

Râna Meyhane
Во Рaна, порано познат како Топаз, се спојуваат најдоброто од медитеранската и османлиската кујна. Со поглед кон Босфорот, спокојната атмосфера на Рана потсетува на каменот по кој е именуван во неговиот геометриски дизајн, надополнет со модерен декор. Ресторанот нуди две менија за дегустација: модерно и традиционално.

Banyan
Со Истанбул заглавен меѓу источните и западните влијанија, мотото на Банјан „храна за душата“ ја опишува азиската фузија со храната што ја служи.Без оглед дали ќе вечерате на затворено или на отворено, светлата на околниот Истанбул сигурно ќе ве заслепат од овој локален фаворит.

St. Regis Brasserie
За стручна француска кујна во Истанбул, не барајте подалеку од Свети Регис Брасери. Сместен е во луксузниот хотел Сент Регис во Истанбул.Обавезно оставете простор за десерт – ресторанот нуди торта од малина, пудинг од ориз, тирамису и торта од сирење маскарпоне.

Nar Lokanta
Турската култура и кујна се во срцето на овој ресторан во Истанбул.Нар вклучува затворена трпезарија, како и три тераси и покрив за потоплите месеци и приватни забави. Никогаш нема да дознаете кои се производите од сезоната во овој објект во Истанбул – сите јадења се направени за да бидат сезонски и свежи. Како и со традиционалната турска кујна, многу од главните јадења имаат јагнешко месо (рамо од јагнешко месо, рамо од јунешко месо, чорба со јагнешко месо), но јадења од морска храна како филе морски бас и тепсија од ракчиња исто така се достапни по нарачка.

Maiden’s Tower
Потписот на Истанбул, Maiden’s Tower стои гордо на раскрсницата на Босфор каде се среќаваат двата континента од Азија и Европа. Историјата на кулата се протега назад 2.500 години, со многу легенди што го опкружуваат нејзиното место во овој извонреден град. Сега кулата служи како кафуле и ресторан, привлекувајќи гости од блиски и далечни места за романтичен оброк, деловен ангажман, па дури и на свадба. Со вкусни појадоци и меѓународни менија за ручек и вечера, во Maiden’s Tower може да се ужива во секое време од денот.

Asitane
Јадењето тука е час во живо по историја. Со поглед на Златниот рог, ресторанот Аситан е поставен во подножјето на Едирнекапи, за многумина сметано дека е една од најважните области на историскиот Истанбул. Ресторанот лежи во сенката на моќната црква Чора, позната по своите мозаици и една од најпочитуваните и најдобро зачувани градби од византиската ера.По 20 години во гостопримство, Аситан сега може да се пофали со импресивна архива во која има над 450 слатки и солени рецепти, подготвени според 500-годишни методи на готвење.

Feriye Palace
Некогаш османлиска полициска станица, зградата на Ферије е редок пример на класична османлиска архитектура од 19 век. Застапник на турската гастрономија, Ферије одржува редовни семинари и специјални презентации на храна. Ресторанот се бави со османлиски техники за готвење од 12-ти до 19-ти век.

16 Roof
Сместен на врвот на Swissôtel, ресторанот 16 Roof може да се пофали со неверојатен поглед кон Босфорот. Внатрешноста е модерна и минималистичка со нежни сини тонови кои ги рефлектираат нијансите на самата река. Готвачот произведува современа светска кујна со уникатни вкусови, како и десерти; од освежителен шербет од лимонова трева и ѓумбир до карамелизирана банана.

Mikla
Сместен на покривот на модерниот хотел Мармара Пера, неговите погледи над Истанбул ги вклучуваат Аја Софија и палатата Топкапи. Со ретро хромиран мебел и бар направен од дрвени железнички врски, Микла е урбана, елегантна и стилска. Уникатното мени ја рефлектира турско-скандинавската позадина на сопственикот на готвачот Мехмет Гурс, кој беше пионер на современата сцена во ресторанот во Истанбул.

Најнови патувања