Специфични турски напитоци кои имаат неповторлив вкус, а можете да ги пробате и во Македонија

Боза и салеп се турски традиционални напитоци чиј вкус е многу специфичен и надалеку познат. На овие пијалaци не им требаат скапи реклами и маркетинг агенции, бидејќи љубителите на овие пијалаци се редовни клиенти  и едвај чекаат да дојде зимскиот период за да може да уживаат во вкусовите на сезонските пијалаци како што се бозата […]

Специјалитети околу светот кои ќе Ве инспирираат да ги посетите овие земји

Еден од најинтересните аспекти на патувањето е храната на земјата. Кога патуваме најчесто сакаме да ги пробаме националните кујни на земјите, коишто ни овозможуваат да го запамтиме вкусот на земјата која сме ја посетиле. Кујните играат составен дел во дефинирањето на културата на една нација – и не ни важно дали ќе земате примерок од […]

Истанбул: Дали ги знаете легендите за моминската кула?

Многумина имат слушнато за моминската кула или кулата на Леонидас а доста и ја имат посетено, но дали ги знаете легендите за ова кула? Постојат многу легенди за изградбата на кулата и нејзината локација. ЛЕГЕНДАТА ЗА ЗМИЈАТА Според една легенда, еден император имал многу сакана ќерка и еден ден оракулот прорекол дека ќе биде касната […]

Зошто Истанбул во 2021?

Затоа што сакаме да се потсетиме на старите добри времиња. Да се дружиме сите заедно и да запознаваме нови пријателства. Понеделнички ве поздравуваме со неколку фотографии.