Животот во колоритната населба Балат (Истанбул)

Еден од најдобро скриените скапоцени камења во Истанбул е разнобојниот кварт по име Балат. Оваа стара област е исполнета со прекрасни дрвени куќи во боја и кафулиња веднаш ќе ви овозможат убави вибрации. Посета на Балат е најдобра во текот на утрото, тоа е релативно непозната за повеќето туристи, но ние ќе ветиме: тоа е една од најдобрите работи што треба да се направат во Истанбул, затоа пробајте да ја додадете на вашата листа!

Балат е еден од најстарите окрузи во Истанбул со неколку дрвени куќи стари над 200 години. Пријателски локални семејства, културна мешавина од Евреи, христијани и муслимани, сите ве пречекуваат во нивното соседство. Балат има синагоги, цркви и џамии, нешто што не го гледате толку често. Kога ќе влезете во Балат со неговите шарени историски градби и тесните улички, ќе заборавите дека сте во Турција.

Балат и Фенер сè уште имаат чувство во селото, каде што децата играат на улица, а мајките викаат низ соседството за да се вратат дома.

Едно од иконите и најфотографираните места во Истанбул се куќите во улицата Киремит. Куќи насликани со пастел кои создаваат жива улична сцена. Тоа е толку тивка и релаксирачка област за престој, помеѓу локалното население, далеку од зафатениот град. Една од куќите е Airbnb!

Црквата Свети Стефан е бугарска православна црква во Балат. Направен е од елементи од леано железо и има неоготски архитектонски стил кој се издвојува од остатокот од соседството, што го прави дестинација што мора да се види.

Купувањето во Фенер и Балат ќе го збогати вашето шопинг искуство во Истанбул. Ако обожавате малку лов на антиквитет, тогаш населбата Балат одржува многу аукции за време на викендот, каде што можете да земете прекрасни антиквитети за најниски цени.

Ресторани и кафулиња во Балат
Рестораните и кафулињата во Балат се зголемуваат секоја година. Ова населба, која претрпеа голема промена од раните 2000-ти, нуди различни вкусови на турската кујна. Некои од најдобрите кафе-продавници во Истанбул, локални ресторани и места за појадок се наоѓаат во Балат.

Грчкиот колеџ Фенер е најстарото преживеано и најпрестижно грчко православно училиште лоцирано во Истанбул. Дизајниран е од Константинос Димадис, османлиски грчки архитект и е подигнат помеѓу 1881 и 1883 година. Тој е добро познат по својата мешавина од архитектонски стилови и неверојатно скапи трошоци во тоа време.

Најнови патувања