Мистичната Албанија

Зачудувачкиот планински предел на Албанија, разурнатите замоци, бучни градови и сонувачки плажи храбро застанаа рамо до рамо со туристичките жаришта на Медитеранот и продолжуваат да волшебуваат.

Побрзајте да ја откриете оваа сè уште мистична земја бидејќи со оглед на квалитетот на туристичката услуга и нереално убавиот пејзаж, се чини дека наскоро ќе следи поплава туристи во Албанија.

Зајдисонцата долж крајбрежјето се неверојатни. Цело време додека патувате во Албанија, ќе ве следат залези на сонцето кои оставаат без здив, речиси исто толку убави како во Хрватска.

Фантастични плажи

Албанија има некои од најубавите плажи во Европа, па дури и во светот. Иако албанската Ривера е туристичка дестинација во Албанија, народот не е ништо во споредба со другите делови на Европа. Кога ќе пристигнете во Албанија, упатете се директно на реката и истражете некои скриени раеви кои чекаат да бидат откриени. Со кристално сина вода, бели песочни плажи и ефтино пиво. Плажите како Ксамил, Дерми и Борш се големи, пространи и едноставно фантастични. Всушност, сите плажи помеѓу Ксамил и Валона се неверојатно убави . Обично има автобуски врски помеѓу села опремени со прекрасни плажи, но не очекувајте да ги најдете на Интернет. Подобро е да ги прашате локалните жители и полека да ја откриете прекрасната околина.

Албанија е позната по своите бункери кои беа изградени под комунистичкиот режим на диктаторот Енвер Хоџа. Повеќе од 173.000 бункери од различни големини се изградени низ целата земја, така што ќе можете да ги видите на брегот, во градовите и во ридовите. Некои од поголемите бункери се наоѓаат во Тирана и многумина денес имаат функција на музеи, ресторани, хотели и слично. Најпознати бункери во Тирана се музеите Банк’Арт и Банк’Арт2.

Главниот град на Албанија, Тирана, беше уништена од војни, диктатори и напаѓачи повеќе од еден век, па ако го сакате традиционалниот европски стар град, нема да го најдете. Во него доминираат разрушените мошти, големата комунистичка ера и италијанската неофашистичка архитектура, заедно со нови напорни згради што се појавуваат додека градот експлодира во модерноста. Сепак, операта, уметничките галерии, театарот и театарот напредуваат во главниот град.

Плоштад Скендербег – најголемиот плоштад во Тирана
Главниот плоштад во центарот на Тирана зафаќа 40.000 квадратни метри, во кој доминира статуата на Ѓерги Кастриоти Скендербеу, албанскиот национален херој по кого е именуван плоштадот. Најголемиот плоштад во Албанија привлекува многу локални жители и туристи и е опкружен со некои од најинтересните згради во Тирана, како што се Националниот историски музеј, Националната библиотека, Народната банка, Палатата на културата, Градскиот дворец.

Храна-Благодарение на медитеранската клима, локалните албански производи, вино, млечни производи и месо ќе додадат изрез на ременот. Неговата близина со кулинарски метрополи како Италија и Грција, поврзани со векови под Отоманската империја и венецијанските господари, значи дека денес се задржува вкусната мешавина на кулинарско влијание. Но, Албанија има и своја единствена историја на храна

Најнови патувања