5 фасцинантни потопени градови

Минатото отсекогаш фасцинирало, па токму затоа и многумина се обидуваат да ги откријат неговите тајни. Тоа и причината поради која старите цивилизации се толку интересни – тие дел по дел ни го откриваат минатото на целото човештво. Мистериозната и добро позната Атлантида сè уште не е откриена, но сепак постојат голем број други градови кои исчезнале под вода и кои без сомнение се неверојатни. Погледнете ги најпознатите 5 од нив…

1. Порт Ројал, Јамајка

Животот на XVII век во Порт Ројал, Јамајка, кој обично се нарекува „најзлобниот град на земјата“, потсетува со слики на разурнувачки пирати, ловци на богатства, поморски освојувања, грабежи и прекумерна претпазливост на храна, алкохол, коцкање и жени. Но, екстраваганциите на најбогатото пристаниште на Западна Индија набрзина завршиле точно во 11:43 часот на 7 јуни 1692 година, кога Порт Ројал го зафатил земјотрес и две третини од градот потонал во морето. Денес, Порт Ројал е едно од најважните археолошки места на Карибите и единствениот потонат град на Западната хемисфера.

2. Пирамидите Јонагуни – Јима, Јапонија

“Пирамидите Јонагуни “подводна карпеста структура, откриена во средината на 1980-тите во близина на островот Јонагуни, Јапонија. Додека некои веруваат дека формацијата слична на пирамида е од антички град, други тврдат дека е природно создадена. Овие огромни пирамиди според истражувачите настанале природно или од човековата рака за време на претходната ледена доба, околу 10 илјади години пред новата ера.

3. Дварка, Индија

Според истражувањето, катастрофа го проголтала целиот град пред приближно 3.500 години. Притоа, тонејќи го на дното на океанот. Археолозите навеле 3 можни причини за неговото уништување:

Поместување на нивото на морското дно
Земјотрес или цунами
Ненадеен пораст на нивото на морето

4.Градот на лавовите, Кина

Градот на Лавовите, или познат како Ши Ченг, е антички потопен град кој лежи во подножјето на планината Ву Ши (планина Пет лав), сега се наоѓа на околу 25 – 40 метри под спектакуларното езеро Киандао (езерото илјада островчиња) во Кина. Во 2014 година, официјалните лица повторно се интересирале за потонатиот град откако откриле дека и покрај повеќе од 50 години под вода, целиот град е зачуван целосно недопрен, претворајќи го во виртуелна временска капсула. До 2017 година, ова место беше отворено за туристите како место за нуркање и подводен музеј на добро сочуваната архитектура и резби, датирани од 1400 години.

5. Палатата на Клеопатра – Александрија, Египет

Истражувачите веруваат дека во близина на брегот Александрија ја пронашле палатата на древната египетска кралица Клеопатра, па дури и дека ја откриле локацијата на нејзиното последно почивалиште. Истражувачите тврдат дека палатата била потопена пред 1.500 години под влијание на разорен земјотрес.

Би ги посетиле ли некогаш овие мистериозни градови?

Најнови патувања

цена од

8000

ДЕН

сега од

7000

ДЕН