Албанија- Синото око (The blue eye) нереално место кое ќе сакате да го посетите веднаш!

Сири и Калтер (Синото око) е едно од оние ретки, скоро нереални места. Места за кои не веруваме дека постојат на Земјата. Како Солените станови во Боливија, кањонот Антилопа во Аризона, пештерите сјајни црви во Нов Зеланд и плажите со лава, глечерите, вулканите и водопадите во Јужен Исланд.


Кога ќе погледнете во центарот на Синото око, ќе разберете како го добило своето име. Екстремно сината (и апсолутно замрзнувачка) вода изгледа како зеницата на окото и е опкружена со живописнo зеленило и тиркизна боја.

Она што го прави уште поубаво е околната кристално чиста вода што ги открива карпите и вегетацијата на дното.

Сири и Калтар е природен феномен и првичен извор на вода на реката Бистрица долга 25 километри. И знаете до каде води? До Јонското Море, и плажите од соништата во Албанија.

Синото око се наоѓа под мал метален балкон кој е изграден за да можете одблизу да погледнете.

Од горе, имате одличен поглед, но не можете да го видите дното. Никој не знае колку е длабоко. Некои велат најмалку 50 метри, но никој не се спуштил подлабоко од тоа порано.

Повеќе фотографии:Albania-Blue Eye (sinoto oko)

Најнови патувања

цена од

8000

ДЕН

сега од

7000

ДЕН