Едно од најубавите села во Македонија – Зовиќ, Мариово

Зовиќ е село во Општината Новаци, лоцирано на 680 метри надморска височина, на 49 километри од градот Битола. До селото води асфалтен пат.

Во минатото, селото се наоѓало на околу 500 метри од сегашната локација, на локацијата позната како „Лениште“. Сепак, за време на турското владеење, тој бил ограбен и изгорен, па жителите биле принудени да се преселат на сегашната локација, а со тоа и селото Зовиќ било населено.

Името на селото најверојатно е добиено по името на изворот лоциран на денешната локација, кој селаните од Лениште тогаш го нарекувале „Бзовиќ“ поради дрвото Боз(лат: sambucus nigra) кое растело околу пролет. Според пописот од 1953 година во селото Зовиќ живееле 356 жители. Денес, поради масовната миграција, во селото има помалку од 15 постојани жители.

с. Зовиќ, Мариовско

Мистериозното природно богатство на Мариовската област отсекогаш е интересно за авантуристите и посетителите. Долината на Црна Река која го пара Мариово секогаш е атрактивна за археолозите, дивите копачи, рударите… Грамадните (вулкански) разголени карпи, остатоци од тврдини, керамика и гробници од антички период, мермерни остатоци од цркви, грниња со злато, високи древни дрвја и што ли уште не, мамат да ги допрете со Вашата посета на Мариовскиот крај.

Таму,во славното Мариово,  итрите мариовци ќе ви раскажат за убавата девојка Марија грабната од Турците по која Мариово го добило своето име, од нив ќе ја слушнете легендата за Црна Река која секоја година земала по една жртва, за Расимбеговиот мост,за мариовските манастири, за светци овековечени на карпи..

Оваа најретко населена област во Македонија отсекогаш има непристапен терен кој бил тежок за освојувачите и затоа оваа област често останувала слободна. Мариовско-мегленските средби го подгреваат мариовецот распрскан по светот да се собере на старото огниште еднаш годишно и да ја натопи мариовската земја со солза, а лелекот на душата да го успокои со сеќавање кое тлее во него.

Прилепскиот дел од Мариово е сув поради честите суши, а Битолскиот е влажен и богат со бујна вегетација и вода. Зовиќ 1 е уникатен рај до кој се стигнува по неколку одминати мариовски села. Додека Зовиќ 2 е второто од 11-те мариовски села во битолскиот дел закотвено на грчката граница близу Ниџе Планина.

Зовиќ 1 е типично планинско село со мариовски атрибути, со камени куќи и прекрасни дрвја.  Зовичките моми биле надалеку прочуени по својата убавина, но често завршувале како невести кај чанишките ергени кои на магаре си ги носеле од Зовиќ преку трупа (рид) до Чаниште,прилепско-мариовско село.

Селото Зовиќ е вистинска атракција и раритет, а природните кладенчиња ја гасат жедта и му даваат шарм на амбиентот. Бројните фрески на карпи се гласни сведоци дека верата чисто дише кога е под ведро небо и природен амбиент.

Празнување на “Митровден”

Зовиќ оживува во текот на летните месеци кога повратниците и туристите го посетуваат селото, но исто така и за време на празникот „Митровден“ (8 ноември – Св. Димитриј, Св. Димитрија), кој е празник на селото.

Камениот “Филмски” мост

Камениот мост Зовиќ, Мариово

„Камениот мост“ кај селото Зовиќ или уште познат како „Филмски мост“ е една од најубавите архитектонски креации во регионот Мариово. Изработен е од резбан камен и камени блокови. Има форма на лак, прилагодена на конфигурацијата на теренот. Мостот е изграден од Турците, а поправен е во поново време поради честите раскопувања на камените плочки од трагачите на злато. Под мостот со кроток тек тече Градишка Река, која името го носи по наредното село Градешница, а извира од Кајмакчалан и минува низ природни брзаци. Во бистрата вода со камено дно се капат сончевите зраци. Таа се собира во поголем вир со преливни нијански на зеленикава боја на водата богата со ситни рипчиња.

Мостот е атрактивен за режисери на филмови, а тука има и остатоци од тврдина и остатоци од градска населба. Зовиќ е рај за авантуристи, за алпинисти… Огромната клисура на другата страна од селото честопати е надлетувана од разни грабливки. Нејзината величина мами но, и плаши. Во текот на летните месеци, Камениот мост е едно од омилените места за локалното население.

Фрескоживописот на Свети Ѓорѓи

Фрескоживопис на Свети Ѓорѓи

Покрај Камениот мост се наоѓа фрескоживопис на Свети Ѓорѓи, кој датира од 1925 година, година напишана заедно со имињата на донаторите. На фрескоживописот, фигурата на Свети Ѓорѓи е поставена на бел коњ со црвеникава наметка, во позиција да го убие змејот. Фреската е обновена во 2006 година од Националниот завод за заштита на спомениците на културата и Музејот од Битола.

Црквата Свети Никола

Црквата Свети Никола, некогаш и сега

Црквата Свети Никола во селото Зовиќ е изградена во 1862 година. Таа претрпела големи штети за време на Првата светска војна и била обновена во 1927 година. Интересно за оваа црква е фактот дека нејзините пустиници, или двајца од побогатите селани кои ја финансирале нејзината зграда, се претставени како светци на влезовите во црквата, што е вистинска реткост во овие делови на Македонија.

Во дворот на оваа црква се наоѓаат селските гробишта, како и гробиштата на војниците кои загинаа во близина на селото за време на Првата светска војна.

Свети Атанасиј

Свети Атанасиј

Свети Атанасиј е мала еднострана црква изградена на околу 300 м од центарот на селото Зовиќ. Се верува дека храмот е изграден во 17 век од кога се смета дека селото постои на ова место. Неодамна во дворот на манастирот е изградена трпезарија и поставен е крст кој е осветлен и видлив од далеку.

Манастирот Чебрен

„Чебрен“ е манастир со долга традиција сместен во атарот на селото Зовиќ. Покрај живописната природа, тука се сместени и црквите Свети Спас од 15 век и неодамна обновената црква Свети Димитриј, чиј дел од олтар датира од 18 век. Се наоѓа на живописна локација од каде што посетителите можат да доживеат една од најубавите панорами во регионот Мариово. До него се стигнува пеш во кое било време од годината, а има и пат за теренски возила.

Етно куќа „На мостот“


Етно куќа „Кај Мостот“ с. Зовиќ

За време на Вашата посета на селото Зовиќ, не смеете да ја пропуштите етно куќата „На мостот“ и да ги испробате познатите гурмански специјалитети од регионот Мариово. Покрај традиционалната храна, куќата овозможува и 4 соби за сместување. Исто така има и приватни куќи кои нудат сместување во селото.

Најнови патувања

цена од

8000

ДЕН

сега од

7000

ДЕН