Берат-Албанија “Градот на 1000 прозорци”

Важи за еден од најубавите градови на целиот Балкан, Берат е познат како „Градот на илјада прозорци“, бидејќи толку многу прозорци ви ѕиркаат од зградите и куќите во неговите ридови, кои се толку цврсто споени едни со други.

Сместени на ридот, има голем број џамии и византиски цркви од османлиската ера, расфрлани низ градот. Еден од најдобрите погледи на Берат е од другата страна на бреговите на реката Осуми, што минува низ него.

Едноставно талкањето низ Берат е прекрасен начин да го поминете времето, градот има и одличен замок на ридот од 13 век, кој вреди да се посети за извонредниот поглед. Исто така, има два интересни музеја со извонредни фасцинантни локални носии и артефакти и прекрасни икони од 16 век.

Берат е еден од главните културни центри во земјата.

Најнови патувања

цена од

8000

ДЕН

сега од

7000

ДЕН