Фрази кои ќе ви помогнат полесно да пронајдте некое место во Албанија. (дел 2)

Како што кажавме во претходниoт блог ние за Вас издвоивме неколку познати фрази и зборови од албанскиот јазик кои овој пат ќе може да ви помогнат при разглед на градот исто така и во пронаоѓањето на некое место. Знаеме дека сите како туристи сакаме да истражуваме и понекогаш знаеме да залутаме од патот па така овие зборови ќе ви бидат од голема полза и помош. Дел од нив многу често можете да ги слушнете во секојдневниот говор на албанците.


Движење по градот и упатување
Kur nis autobusi? –  Кога автобусот заминува?
Kur arrin autobusi? – Кога пристигнува автобусот?
Ku mund te gjej taksi? –  Каде можам да најдам такси?
Me falni ku eshte stacioni i autobusit?–  Извинете каде е автобуската постојка?
Ju lutem me dergoni ne kete adrese. –  Ве молам oдвезете ме на оваа адреса.
Ku ndalet autobusi?–  Каде застанува автобусот?
Ku eshte dalja?–  Каде е излезот?
Ku eshte tualeti / farmacia/ spitali? – Каде е тоалетот/ аптеката/ болницата?
Sa duhet te paguaj?–  Колку треба да платам?
Mund te ndalesh ketu?–  Можете ли овде да застанете?
A shkon ky autobus per ne Sarandë?–  Дали овој автобус оди до Саранда?
Me falni ku eshte? –  Извинете, каде e …?
Ku ndodhet zyra e kembimit? –  Каде се наоѓа менувачницата?
A eshte qendra ketu? – Дали тука е центарот?
Poshtë – Долу
Ne katin e sipërm.(lart) – Горе
Shkoni drejt. –  Одете право.
Kthehu mbrapa. –  Одете назад.
Kthehu djathtas. –  Свртете на десно.
Kthehu majtas. –  Свртете на лево.
Ne cep. –  На аголот
Ne fund te rrugices.  –  На крајот на улицата.
Kthesa e pare ne te majte.  –  Првата кривина на лево.
Kthesa e dyte ne te djathte. –  Втората кривина на десно.
A eshte afër? –  Дали е блиску?
A është larg? – Дали е далеку?
Semafor –  Семафор
Udhekryq – Раскрсница
Dalje – Излез
Hyrje.– Влез
Rrugë –  Улица
Urë –Mост


Превозни средства
aeroplan – авион
makinë – кола
autobus – автобус
karburant – бензинска пумпа

Најнови патувања