Фрази кои ќе ви помогнат полесно да се снајдете во хотел и ресторан во Албанија. (дел 1)

За да може подобро да ве запознаеме со Албанија и албанскиот  јазик ние за Вас издвоивме неколку познати фрази и зборови. Дел од нив многу често можете да ги слушнете во секојдневниот говор на албанците. Овие фрази и зборови може да Ви бидат од голема помош за време на вашиот престој и одмор во Албанија. Некои од овие зборови може да се сретнат и во нашето секојдневие.


Поздрави
Përshëndetje! – Здраво
Mirë se vini! – Добро дојдовте
Mirëmëngjesi! –  Добро утро
Ditën e mirë! – Добар ден
Mirëmbrëma! – Добра вечер
Natën e mirë! – Добра ноќ
Shihemi nesër! – се гледаме утре
Mirupafshim! – Чао
Faleminderit! – Благодарам
Më falni! – Извинете


Запознавање
Cili është emri juaj i parë? – Како е вашето име? / Emri im i parë është … – Моето име е …
Si jeni? – Како сте? / Mirë faleminderit! – Добро сум благодарам.
Ku jetoni? – Каде живеете? / Unë jetoj në … – Живеам во …


Во хотел
Mund ta marr çelesin? – Може ли да го добијам клучот?
Ku ndodhet pishina? – Каде се наоѓа базенот?
Ku ndodhet restoranti? – Каде се наоѓа ресторанот?
Ka peshqirë ne dhomë? – Дали има крпи во собата?
A keni shërbim në dhomë?– Дали имате собна послуга?
A perfshihet vakti?– Дали јадењето е вклучено?
Nuk ka uje te ngrohte. – Нема топла вода.
Dushi nuk punon– Не работи тушот.
Nuk ka drita.– Нема струја.
Mund të na e pastroni dhomen? – Дали ќе може да ни ја исчистите собата?


Во ресторан
Mund ta shikoj menunë? – Дали може да го видам менито?
Çfare do te porositni?– Што ќе ни препорачате?
Çfare do perositni per te ngrënë?– Што ќе нарачате за јадење?
Çfare deshironi per te pirë?– Што сакате за пиење?
Kam nevoje per facolete. – Ми треба салфетка.
Mund te me sillni ujë? – Дали може да добијам вода?
Faturen ju luten. – Сметката ве молам.
Mund te paguaj me karte?– Дали може да платам со картичка?


Храна и пијалоци
Bukë – Леб
gjalpë – путер         
djathë – сирење
vezë  –  јајца 
patate – Компири
oriz – Ориз
pulë – Пилешко месо
mish lope – говедско месо
peshk – риба
ujë – вода
lëng – сок
qumësht – млеко
birrë – пиво
verë – вино

Најнови патувања