Легендите за кулата од пред нашата ера- “Kiz Kulesi” во Истанбул

“Kiz Kulesi” или Девојачката кула се наоѓа покрај брегот на населбата Салачак во областа Ускудар, на јужниот влез на Босфор. Буквално значи „Моминска кула“ на турски јазик.

Има две легенди за оваа позната кула која се наоѓа на средина на Босфорот.
Првата е дека византискиот император слушнал пророштво како му кажуваат дека неговата сакана ќерка ќе умре на 18-годишна возраст од змија. Затоа, тој одлучи да ја однесе во оваа кула изградена на карпа на Босфор изолирана од земјата, така што ниту една змија да не може да ја убие. Но, таа не можела да избега од својата судбина, змија скриена во корпа со овошје донесена од градот ја гризнала принцезата и ја убила.

Друга легенда погрешно ги споменува Херојот и Леандер во кулата, затоа некои луѓе погрешно ja нарекуваат „Леандровата кула“, тажна љубовна приказна раскажана од Овидиј: Херојот бил една од свештениците на Афродита што живеела во кулата. Еден ден таа ја напушти кулата за да присуствува на церемонија во храмот каде го сретна Леандрос и тие се вљубиле еден во друг. Леандрос пливал до кулата секоја вечер да ја посети неговата љубов, во меѓувреме таа држела факел за да го води во темните води кон неа во кулата. Но, во една бурна ноќ, Леандрос не можел да ја види светлината затоа што ја гаснеле ветровите и тој пливал цела ноќ губејќи се додека не се удавил. Херој, гледајќи дека нејзиниот љубовник починал, исто така скокнала во вода и се самоубила. Некои луѓе ја раскажуваат оваа љубовна приказна како да се случила на Босфор, но всушност тоа е легенда од Дарданелите, кога Леандрос пливал до Херој меѓу Абидос (денешен Ецеабат) и Сестус (денешен град Чанакале).

“Kiz Kulesi” датира од 5 век п.н.е. кога била изградена од атинскиот генерал Алкибиадес на карпа на влезот на Босфор за надгледување на водниот пат. Бил извлечен синџир од земјата до кулата за да се направи контролен пункт и царинско подрачје за бродовите кои минувале. После неколку реставрации во дрво и камен, императорот Алексиј Комнен изградил силна одбранбена кула во 12 век од нашата ера нарекувајќи ја Аркла, што значи „Мала кула“. Кулата била користена како светилник и контролна кула и за време на османлискиот период по освојувањето на Цариград. Конечната реставрација е направена во 1998 година и е отворена како ресторан откако потрошила околу 3 милиони американски долари.

Денес, кулата е многу популарен и елегантен ресторан и кафе-бар. Тој нуди поглед од 360 степени на Босфор и стариот град, особено ноќе. Постојат неколку шатл-чамци кои одат во кулата во одредено време од населбата Кабаташ од европската страна на Истанбул и од населбата Салачак од азиската страна. Исто така е популарно место за свадби со летно сметање на времето. Кулата е затворена во понеделник.

Девојачката кула или Kiz Kulesi може да ја посетите во наша режија. Понудата ја имате ОВДЕ.

Најнови патувања

цена од

8000

ДЕН

сега од

7000

ДЕН