Најчесто користени зборови во турскиот јазик кои може да ви помогнат при разглед на градот (3 Дел)

Како што кажавме во претходните два блога ние за Вас издвоивме неколку познати фрази и зборови од турскиот јазик кои овој пат ќе може да ви помогнат при разглед на градот исто така и во пронаоѓањето на некое место. Знаеме дека сите како туристи сакаме да истражуваме и понекогаш знаеме да залутаме од патот па така овие зборови ќе ви бидат од голема полза и помош. Дел од нив многу често можете да ги слушнете во секојдневниот говор на турците.

Движење по градот и упатување

Otobüs saat kaçta hareket ediyor?  –  Кога автобусот заминува?
Otobüs saat kaçta geliyor?  – Кога пристигнува автобусот?
Taksi nerede bulabilirim?  –  Каде можам да најдам такси?
Metro durağı nerede?  –  Каде е метро станицата?
Affedersiniz otobüs durağı nerede?  –  Извинете каде е автобуската постојка?
Beni bu adrese götürün lütfen.  –  Ве молам oдвезете ме на оваа адреса.
Otobüs nerede duruyor?  –  Каде застанува автобусот?
Çıkış nerede?  –  Каде е излезот?
Tuvulet/ Eczane/ Hastane nerede? Каде е тоалетот/ аптеката/ болницата?
Borcum ne kadar?  –  Колку треба да платам?
Burada durabilir misiniz? –  Можете ли овде да застанете?
Bu otobüs Aksaraya gidiyor mu?  –  Дали овој автобус оди до Аксарај?
Affedersiniz ….. nerede? –  Извинете, каде e …?
Döviz ofisi nerede bulunur?  –  Каде се наоѓа менувачницата?
Burası merkez mi? – Дали тука е центарот?
Alt katta – Долу
Üst katta – Горе
Düz gidin. –  Одете право.
Geri dönün.  –  Одете назад.
Sağa dönün.  –  Свртете на десно.
Sola dönün.  –  Свртете на лево.
Köşede –  На аголот
Sokağın sonunda.  –  На крајот на улицата.
İlk virajda sola.  –  Првата кривина на лево.
İkinci virajda sağa.  –  Втората кривина на десно.
Yakın mı?  –  Дали е блиску?
Uzak mı?  – Дали е далеку?
Trafik ışığı  –  Семафор
Sokak –  Улица
Kavşak  – Раскрсница
Çıkış – Излез
Giriş – Влез

Превозни средства

Uçak – авион
Tren – воз
Araba – кола
Otobüs – автобус

Најнови патувања

цена од

8000

ДЕН

сега од

7000

ДЕН