Свети Стефан

Oва поранешно рибарско село, сместено на полуостровот, беше претворено во град-хотел пред 50 години, со што се создаде прекрасно место каде што дури и најголемите светски sвезди (како Клаудија Шифер, Силвестер Сталоне и сл.) Сакаат да го поминуваат своето време.

Според легендата, на островот Свети Стефан било изградено утврдување во 1442 година, кога било населено со првите жители. Утврдувањето било опкружено со wallsидови за да можат семејствата од околните места да се засолнат во неа пред инвазијата на Турците и пиратите.

Според легендата, населбата била формирана по победата на вооружениот одред Паштров над екипажот на турските галии, а од заробениот плен била изградена и тврдина, со една куќа за секое од дванаесетте племиња Паштров. На Свети Стефан, на балконот над влезната врата, пасторалниот суд спроведува правда и решава спорови со векови, па затоа се нарекува „место на правдата“.

Постојат три помали цркви на Свети Стефан: црквата Свети Стефан, по која островот го доби своето име, и се наоѓа на највисокиот дел на полуостровот; Црквата Александар Невски, и најмалата, посветена на Преображението, се наоѓа на влезот во градот, кој е поврзан со копното со тесен насип.

Поради својата погодна позиција, Свети Стефан беше трговски и сообраќаен центар на Паштровиќ. Имал големо стратегиско и трговско значење за време на Венецијанската Република и трговијата во живо со Венеција. Местото започна полека да ја губи својата важност на крајот на 19 век, кога населението, претежно рибари, започна да емигрира. Целосното иселување се случи во 1955 година, кога полуостровот беше целосно прилагоден и претворен во „град-хотел“. Улиците, wallsидовите, покривите, фасадите на куќите ја задржаа својата оригинална форма, а внатрешноста на куќите доби најсовремена удобност во хотелот. Една од вилите, сместена покрај брегот на мостот што го поврзува островот со копното. Вила „Црна Гора“ беше наградена во 2006 година со престижната награда „Пет arsвездички дијамант“ доделена од Американската академија за угостителски науки за врвен квалитет на услугите.

Меѓу славните и државниците кои го посетија Свети Стефан беа бројни советски маршали: Семјон Тимошенко, Андреј Антонович Гречко, Иван Јакубовски, писатели Андре Малро, Алберто Моравија, советски космонаути предводени од Гагарин, грчки композитор Микис Теодоракис, филмски starsвезди: Софија Вити, Марина Влади, Кирк Даглас, Сергеј Бондарчук, Силвестер Сталоне.

Во 1992 година, на Свети Стефан се одигра натпревар меѓу шахистот Боби Фишер и Борис Спаски.

Најнови патувања

цена од

8000

ДЕН

сега од

7000

ДЕН