Најчесто користени зборови во турскиот јазик

За да може подобро да ве запознаеме со Турција и турскиот јазик ние за Вас издвоивме неколку познати фрази и зборови. Дел од нив многу често можете да ги слушнете во секојдневниот говор на турците. Овие фрази и зборови може да Ви бидат од голема помош за време на вашиот престој во Турција. Некои од овие зборови може да се сретнат и во нашето секојдневие како резултат на големиот број  турцизми кои останале во македонскиот јазик од времето на Османлиската Империја.

Поздрави
Merhaba – Здраво
Hoş geldiniz – Добро дојдовте
Hoş bulduk – Добро ве најдовме
Günaydın- Добро утро
Iyi günler – Добар ден
Iyi akşamlar – Добра вечер
Iyi geceler – Добра ноќ
Buyrun – Повелете
Görüşürüz – се гледаме

Запознавање
Senin adın ne? – Како се викате? / Benim adım … – Моето име е …
Nasılsınız? – Како сте? / Teşekkürler iyiyim. – Благодарам добро сум.
Nerelisiniz? – Од каде сте? / Makedonyalı – Од Македонија.

Во хотел
Anahtarımı alabıilir miyim? – Може ли да го добијам клучот?
Havuz nerede? – Каде се наоѓа базенот?
Restoran nerede? – Каде се наоѓа ресторанот?
Odada havlular var mı? – Дали има крпи во собата?
Oda servisiniz var mı? – Дали имате собна послуга?
Yemek dahil mi? – Дали јадењето е вклучено?
Sıcak su yok. – Нема топла вода.
Duş çalışmyor. – Не работи тушот.
Elektrik yok. – Нема струја.
Оdamızı temizler misiniz? – Дали ќе може да ни ја исчистите собата?

Во ресторан
Menüyü görebilir miyim? – Дали може да го видам менито?
Ne tavsiye edersiniz ? – Што ќе ни препорачате?
Ne yemek istersiniz? – Што ќе нарачате за јадење?
Ne içmek istersiniz? – Што сакате за пиење?
Peçate lazım. – Ми треба салфетка.
Su alabilir miyim? – Дали може да добијам вода?
Hesap lütfen. – Сметката ве молам.
Kredi kartıyla ödeyebilir miyim? – Дали може да платам со картичка?

Храна и пијалоци

Patates – Компири
Makarna – Макарони и шпагети
Pilav – Ориз
Tavuk et – Пилешко месо
Et – телешко месо
Balık – риба
Su – вода
Meyve suyu – сок
Bira – пиво

За да може да прочитате точно ви нудиме мало појаснување.
Ş – се чита Ш.
Ç – се чита Ч.
C – се чита Џ.

Најнови патувања

цена од

8000

ДЕН

сега од

7000

ДЕН