Една од најстарите знаменитости во светот се наоѓа токму во Истанбул.

Симболот на историјата на Цариград, но исто така и на модерна Турција и Истанбул, бил музеј, историска базилика и џамија. Изградена е како православна црква, од византискиот император Јустинијан помеѓу 532-537 година. година, во стариот град Константинопол.

  • Аја Софија – симбол на историјата на Цариград и Истанбул

Зборот „аја“ во името на Аја Софија потекнува од зборот „светица“, додека „софија“ потекнува од зборот софос, што на старогрчки значи „мудрост“. Затоа, името „Аја софија“ значи „света мудрост“ или „божествена мудрост“. Денешната зграда на Аја Софија е позната и како „Трета Аја Софија“, бидејќи всушност третата зграда е изградена на истото место. Првите две цркви биле уништени за време на немирите. Централната купола на Аја Софија, најголемата купола во нејзината ера, се урна многу пати за време на византискиот период, но преживеа подоцна кога познатиот отомански градител Мимар Синан додаде потпорни sидови на зградата.Овој објект, кој се одржува 15 века, е едно од ремек-делата на историјата на уметноста и архитектурата и е симбол на византиската архитектура.

  • Легендите тврдат дека христијанската црква била изградена најбрзо.

Една од најголемите интересни работи во врска со Аја Софија е фактот дека огромната црква е изградена за само пет години.

  • Аја Софија била најголемата христијанска црква во светот за скоро 1000 години.

Аја Софија била најголемата христијанска црква во светот скоро илјада години, сè додека не е изградена катедралата во Севилја во 1520 година.

  • Аја Софија е дел од наследството на УНЕСКО.

Од 1985 година е под заштита на УНЕСКО како еден од најважните примери на светското културно наследство.

  • Големината на Аја Софија е…

Аја Софија била најголемата црква на Византиската и Османлиската империја со огромна купола со дијаметар од 31,61 м и висина од 55 м од основата. Најголемата купола во светот е поддржана од шест помали куполи околу неа. Вкупната површина е 7570 метри. Должината е повеќе од 100 метри. Имала 7 врати, а најголемата ја користел само императорот.

  • Посветена е…

Најдобро сочуваниот мозаик во внатрешноста на Аја Софија се наоѓа на главната излезна врата. Оваа врата се нарекува и „порта на царот“ затоа што византискиот император влегол во тамошната црква. Мозаикот потекнува од 11 век, а на него е прикажана Дева Марија како го држи Исус во раката на средина, додека од нејзината десна страна е царот Константин кој и го дава самиот град, а лево од неа е императорот Јустинијан кој и ја дава Аја Софија Катедралата.

  • Служеше како инспирација за многу нови џамии

Византиската зграда служела како инспирација за појавата на многу други верски објекти, вклучувајќи ја и Сината џамија, која се смета за еден од најголемите симболи на османлиската култура. Без оглед на сјајот на овој и на другите градби чијашто инспирација била Црквата на Светата мудрост, ретко кој од нив може да се спореди и поистовети со неприкосновената Аја Софија.

Текстот е превземен од: www.travelmagazine.rs

Најнови патувања

цена од

8000

ДЕН

сега од

7000

ДЕН