Забранет влез! Места во светот кои не се достапни за посета

Нашата спектакуларна планета има толку многу чуда за истражување. Сепак, има некои места кои се премногу опасни, премногу заштитени или можеби премногу специјални за посета – дури и за најискусниот патник.

Овие места се целосно отсечени од надворешниот свет.

1.Пештерata Ласко, Франција

Оваа комплексна серија пештери, лоцирана во Северозападна Франција, е дом на еден од најпознатите примери на историјата на палеолитските пештери некогаш откриени. За античкото уметничко дело се верува дека е старо над 17 000 години и отсликува претежно слики од големи животни за кои е докажано дека биле откриени во фосилни ископувања во тоа време. Пештерите се наведени дури и како светско наследство на УНЕСКО. Сепак, од 2008 година, пештерите се целосно затворени за јавноста по епидемијата на габи, со само мал број на научници дозволено да влегуваат само неколку дена во месецот, со цел да ги проучат сликите.

2.Тајни архиви на Ватикан, Град Ватикан, Италија

Закопани длабоко во градот Ватикан, а претежно под земја, се тајните архиви на Ватикан, во кои се наоѓа огромната историја на актите на Светата столица, заедно со историски документи, државни документи, папски книги и други службени дописи. Предметите вклучуваат писма од Микеланџело, писмо од Мери Кралицата од Шкотска напишано додека таа чекала да биде погубена и барањето на кралот Хенри VIII за поништување на брак. Архивите, кои се официјална сопственост на сегашниот папа, се проценува дека се протегаат на повеќе од 52 милји полици со повеќе од 35.000 предмети. Освен многу мал дел од персонал кој се грижи за архивите, пристапот е строго ограничен на квалификувани научници од многу избрани високообразовни и истражувачки институции, сите тие треба да поминат низ ригорозен процес на апликација за пристап за да им биде дозволен влез.

3.Големото светилиште Исе, Јапонија

Ова светилиште Иса, сместено во градот Уџи-тачи во префектурата Мие во Јапонија, е комплекс на храмови во Шинто, посветен на божицата Аматерасу-омиками, кој се состои од две главни светилишта и околу 125 споредни светилишта. Додека се вели дека локацијата на светилиштето датира од третиот век, стоечките структури се демонтираат и заменуваат на секои 20 години – неодамна во 2013 година – во согласност со убедувањата на Шинто во врска со смртта и обновувањето. Се верува дека во едно од главните светилишта е сместено „Светото огледало“, наречено Јата но Кагами, дел од Јапонската империјална регија. Од надвор, малку може да се види освен ограда и покриви од слама на зградите. Пристапот е ограничен само на високата свештеничка или свештеник, кој треба да биде член на јапонското Царско семејство.

4.Област 51, Невада

Ниту еден список на забранети места не би бил комплетен без спомнување на областа 51 – прекарот за далечински одред на воздухопловната база „Едвардс“, лоцирана во Јужна Невада. Објектот е обвиткан во тајност и додека долго време се веруваше дека е објект за тестирање на експериментални авиони и вооружување, омилената теорија на теоретичарите на заговор е дека базата е местото каде што американската влада испитува и чува вселенски брод и вонземјани, вклучувајќи докази од наводно слетување на вонземјанин во Росвел, Ново Мексико во 1947 година. Додека областа околу областа 51 е популарна туристичка дестинација за ентузијасти за вонземјани, пристапот до самата област 51 е целосно забранет, освен за разузнавачките и воените лица со посебна дозвола. Воздушниот простор над базата е исто така забранет простор и се шпекулира дека е заштитен со противвоздушно вооружување и борбени авиони.

5.Гробница на Чин Ши Хуанг, Кина

Гробот на првиот кинески император, Чин Ши Хуанг, кој починал во 210 година п.н.е., е закопан длабоко под еден рид во Централна Кина. Погребниот комплекс се состои од комплексна мрежа од подземни пештери кои биле исполнети со сите нешта што му биле потребни на императорот во задгробниот живот, вклучувајќи глинени репродукции на неговите војски, семејство, слуги, коњи и персонал, пошироко позната како армија на теракота. Од првичното откритие во 1974 година, ископани се над 2.000 статуи, од кои секоја е уникатна, а експертите веруваат дека околу централната гробница може да има повеќе од 8.000, што сè уште не се откриени. Сепак, кинеската влада можеби никогаш нема да дозволи ископување на гробот на царот, избирајќи да ги почитува античките погребни обреди што значи дека лавната гробница на античкиот воин може да остане неоткриена на неодредено време.

6.Глобално складиште на семе во Свалбард, Норвешка

Гробалното складиште на семиња во Свалбард е огромна банка за складирање на семиња на норвешкиот остров Спитсберген, околу 800 милји од Северниот пол. Официјално отворен во февруари 2008 година, објектот сега чува околу 840 000 примероци од 4000 различни видови семе, од целиот свет. Идејата на банката за семе е да се обезбеди заштитна мрежа од различноста при случајно губење на примероците. Функционира нешто како сеф во банка, дозволувајќи им на организациите или владите да „депонираат“ варијации на семе во трезорот за безбедно чување и само тие имаат пристап до нивните депозити. Објектот од 11.000 квадратни метри е заштитен со високо напредни системи за безбедност и пристапот е строго ограничен на неколку вработени.

Најнови патувања