Железните Порти на Ѓердап

На површина од над 63,000 хектари растително и животинско изобилство од непроценлива вредност и убавина, се протега Националниот парк Ѓердап кој е познат и како “Железните Порти” на Дунав. Клисури, кањони, долини на реки и над илјада пештери со извонредна убавина се скриени на десниот брег на реката, од тврдината Голубац до античката тврдина Дијана.  Незапирливите ветрови го шират мирисот на Дунав, освежувајќи го пределот и создавајќи непречена хармонија помеѓу природата, ретките животински видови и луѓето; чувството на смиреност и пријатна спокојство го освежува умот и го обвива срцето со топлина. 

 

Оваа хармонија на најубавата и најзабележителната клисура на Дунав ги прави посетителите да се чувствуваат како да зачекориле во друг свет. Во светот на културните и историските места како што се Лепенски Вир и градот Голубац, каде што луѓето живееле илјадници години – според археолошките наоди. Богатството на регионот се рефлектира и во големиот број необични растителни и животински видови. Тука ќе можете да видите рис, волк, чакал, був, црн штрк, како и да почувствувате мирис на јорговани, ајдучка трева, златен папрат и стотици други невообичаени и строго заштитени растителни видови.

Поради необичното соединение на културни и историски атракции, како и ретки растителни и животински видови, Националниот парк Железни Порти со право се нарекува најголем натуралистички и археолошки музеј во Европа. Овој природен феномен на фасцинантна убавина и неверојатна геолошка разновидност срамежливо ја носи титулата. Разновидноста на Ѓердап се рефлектира во бројни карпи со разни композиции кои се појавиле од палеозојскиот период до денес.

Овој долг и траен процес, заедно со последователното засекување на Дунав на планинскиот масив Карпати, ги создал Железните Порти оставајќи ги зад себе – тука и таму – стрмни и вертикални страни кои се издигаат над нивото на реката до 800 метри. Најдлабоката, најголемата и најатрактивната клисура во Европа се состои од четири клисури со импозантна убавина: Голубац, Госпочина Вира, Казан и Сипска. Сепак, најинтересните и геоморфолошки специфични предели се областите на Штрпче, како и областите на Голем и Мал Казан, каде што Дунав ги покажува своите најтесни (140м) и најдлабоки (90м) точки.

Лепенски Вир Една од најважните археолошки места во Србија се наоѓа на Дунавската „тераса“ кај железните порти. Ископувањата во шеесеттите години резултирале со следниве археолошки наоди: верска архитектура, монументална скулптура од периодот од 7000 до 6000 година п.н.е. и голем број на алатки, накит, плочки и гробници што укажуваат на тоа дека првичните заедници ловци-собирачи воспоставиле сложени социјални односи и уникатен стил на архитектура на ова место. Поради оригиналните архитектонски дизајни и монументалните скулптури, културата на Лепенски Вир се издвојува како посебна и рана фаза на праисториската европска култура и е една од најважните места во светот, стара 9000 години. Доколку ја посетите оваа област, не пропуштајте да ја посетите оваа праисториска локација и Музејот на Лепенски Вир.

 

 Тврдината Голубац, позната и како „Чуварот на Дунав“, се наоѓа на десниот брег на Дунав, на влезот на железните порти. Никој не останува рамнодушен пред убавината, силните sидови и турбулентната историја на оваа Дунавска убавина. Првото писмено споменување на потеклото на тврдината датира од 1335 година, но точното време кога бил изграден овој мал утврден град – останува непознато до денес.

 Во Голубац има десет кули. Оригиналниот и вистински градител на тврдината му подариле девет кули и ги поставиле во предниот, задниот и горниот дел на градот, но Турците ја подигнале десеттата кула и ја зајакнале тврдината со дупки. Сите кули се во форма на четириаголник освен донжон (најсилната кула во тврдината и последно средство за бранителите) која има полигонална основа, додека горниот дел е цилиндричен, и затоа е именуван како „Кулата капа“.

Трајанска маса (Табула Трајана) Трајановата маса е дел од ансамблот на римски споменици на римскиот пат низ железните порти; врежан во карпа во правоаголна форма, има текст, на латиница, посветен на императорот Трајан. Се претпоставува – врз основа на овој натпис – дека Трајан изградил дел од патот Ѓердап во Долна клисура (Долната клисура) како подготовка за војната против Даците. Покрај можноста да ги видите извонредните предели и да уживате во прекрасната природа, крстарењето по Дунав ќе овозможи и обиколка на овој антички римски споменик, на кој може да се пристапи само на реката; затоа, ве охрабруваме да не ја пропуштите оваа авантура што ќе укаже на големото значење на Железните порти за Римската империја.

Покрај посетата на природното и културното наследство, кое великодушно го нуди оваа прекрасна клисура, посетителите честопати уживаат во пешачење, лов, риболов, набљудување на птици, прекрасни глетки, прошетки и убаво уредени пешачки патеки. Убавината и целото природно, животинско и културно богатство на клисурата железна врата не можат да бидат целосно опишани, па затоа најдобро е да ги видите самите волшебните соединенија на овој дунавски скапоцен камен и да уживате во најатрактивната и најголемата клисура во Европа.

Ова клисура можете да ја посетите заедно со нас
Погледни тура за Велигден ОВДЕ

Најнови патувања

цена од

8000

ДЕН

сега од

7000

ДЕН